Verksam i Stockholm men lika djupt rotad i Mariefred. Där har hon sin ateljé och där hittar hon en stor del av sin inspiration, antingen det är från trädgården alldeles intill eller från ett fruset ögonblick vid Mälaren strax bakom vägkröken.

Naturens tysta liv – oberörd av livets brus i övrigt – är en källa till hennes konst, som i dag mest landar i keramik, måleri, grafik, skulptur och siden-textilier.

Utbildad i skulptur vid konstakademien i Vilnius (1982-1989) och efter det verksam i både Sverige och Litauen. Född i Kaunas.

Det här är hennes story:

”Ända sedan jag var en liten har bildkonsten tagit stor plats i mitt liv. Som sexåring tog mamma med mig till konstmuseum och en ny värld öppnades för mig. Jag kom hem och tog fram ritblocket. Jag ville skapa en lika vacker och fantastisk tavla som den jag sett på museet.

Men det vara svårt. Den målning jag fastnat för var ett verk av litauiske sekelskiftesmålaren M.K. Curlionis, en av våra första abstrakta konstnärerna. Men mitt intresse var väckt. Och med den lusten att med bild och form som grund ge uttryck för känslor och detaljer.

Egentligen är jag utbildad skulptör. Jag lämnade institutionen för skulptur vid Konstakademien i Vilnius som 26-åring 1989, i Sverige har jag hittills gjort mig mest känd som grafisk konstnär.

Jag har i många år arbetat med linoleum-tryck i färg. En högtrycksteknik som ligger nära skulpterandet. Jag jobbar mycket med kniven och formar fram mina bilder ur linoleumet.

I dag märker jag att jag allt mer närmar mig det abstrakta uttrycket i allt jag gör. Kanske är det en naturlig utveckling efter att i många år arbetat konkret, med bilder och skulpturer.

Att ge uttryck för en känsla eller förnimmelse kräver till slut att man lämnar det konkreta.

Jag förkastat allt som är onödigt i bilden och försöker lämnar den så ren som möjligt. Jag vill kombinera ett starkt innehåll med ett alltmer minimalistiskt uttryck. Det finns en förståelse för det avskalade uttrycket här i Sverige. Jag kanske slutar med ett vitt papper.

Både i grafiken och skulpturerna, men ibland också i keramiken, vill jag uttrycka min mening i koncentrerade, nära och rytmiska former. Kritikerna säger att jag tar till vara varje möjlighet till en strikt ornamentering – utan att förlora vitalitet, naturlighet och elegans. 

Influenserna hittar hittar jag som sagt i min närmiljö i Mariefred, men också från den orientaliska konst jag fann under ett par år i Tbilisi, Georgien.

Det finns också spår från den ötblekingska naturen. Berghällarna. Enebuskarna. Solnedgångens speglingar i havet. Från resor till Medelhavet, och Antlantkusten.

Vid sidan om keramik, grafik och skulptur arbetar jag också med textil konst, bland annat screentryck.”

VIEW MY COLLECTIONS

JOIN US
FOR A WORKSHOP

Upcoming Events
Feb 29
A Play with Clay

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.

Aug 10
Fusion of Cultures

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.

Oct 07
New Perception of Pottery

Lorem ipsum dolor sit amet donec eget et sunt consectetuer maecenas ac conubia risus egestas aptent.